Rezultate cercetare 2014

ELECTROZI PENTRU REALIZAREA DE IMBINARI SUDATE EXPLOATATE IN MEDII RADIOACTIVE

Generalitati

Cerinţele actuale de realizare a unor armături din oţeluri carbon cu rezistenţă la rupere ridicată, ce sunt exploatate în câmpuri radioactive , au impus în ultima perioadă realizarea de electrozi din clasa 9013 conform cu AWS A5.5, cu restricţii impuse de pentru elementele transuranianice. Necesitatea realizării unui nou electrod, din categoria celor cu rezistentă ridicată la curgere, s-a impus datorită cerințelor de realizare, în variantă sudată, din oțel beton cu limita de curgere min. 500 N/mm2, a armăturilor din componența structurilor din beton armat fabricate pentru construcția laserului de la Măgurele. In acest scop s-a procedat la stabilirea unei noi reţete de electrozi bazici cu imputuri de materii prime, atent selecţionate pe criteriu conţinutului de elemente transuraniene.

Condițiile tehnice minimale de îndeplinit de metalul depus prin sudare cu electrozii de asimilat sunt:

  • Rp0,2MA ≥ 500 N/mm2, structurile nu sunt solicitate la oboseală decât în timpul uzinării.
  • Conținutul de hidrogen difuzibil al metalului depus prin sudare este de max. 5 cm3/100g MD.
  • Conținutul elementelor fragilizante în mediu de lucru al structurii sudate, anume: Mn+Ni+Cr+Mo+V, este limitat la max. 1,5%. 

Materiale alese special au fost utilizate pentru realizarea rețetei optimizate a electrozilor E9013, cu diametrul de 4 mm. Rețeta și tehnologia de fabricație s-a optimizat pe criteriile de max. 5 cm3/100gMD hidrogen difuzxibil și min. 500 N/mm2 Rp0,2.

 

Concluzii

S-a realizat un nou produs, electrodul E9013.1, cu proprietăți adecvate obținerii prin sudare elecrtică normală, a armăturilor confecționte din oțel cu limita de curgere Rp0,2 de min. 500N/mm2, exploatate în mediu radioactiv.

Mai multe detalii